A havidíj tartalmazza az étkezéseket?

Tanulócsoportunkban nincsen közétkeztetés. Ennek okai részben az erre kialakított helység hiánya, de ennél fontosabb, hogy hiszünk abban, hogy amennyiben a gyermek azt kapja ebédre, amit szeret, azt örömmel fogja elfogyasztani és nem korgó gyomorral tér haza minden délután.

Az ebédeket a gyerekek otthonról hozzák, de megoldható ebédrendelés nagyobb cégektől, vagy frissen készített ételek rendelése közeli helyi kis étteremből.

Az ételeiket a gyerekek maguknak melegítik meg az iskola konyhájában és együtt ebédelnek a közösségi térben. Természetesen a kisebb gyerekeknek mentoruk, illetve nagyobb társaik segítenek mindenben, amire szükségük van.

Hogyan történik az osztályozás?

Sulinkban csak jelzásártákőek a jegyek, szeretnénk, ha a gyermek megtanulná értékelni önmagát, tudná, hogy hibázhat is, de emellett meg fogja tanulni, hogyan tudja kijavítani, vagy pótolni a hiányosságokat.

 

Hogyan ellenőrzik a gyerekek tudását, fejlődését?

Rendszeresen készülnek tesztek, amelyek éppen erre a folyamatra vezetik majd rá a gyerkőcöket, hamar látni fogják, miben , hogyan kell fejlődniük (természetesen mentoruk segítségével.) A szülőknek is jó visszajelzés a teszt és a mentornak is.

 

Nem jelent túl nagy stresszt az osztályozóvizsga egy idegen tanár előtt?

Mivel gyerekeknek nem jelent többé stresszt a tanulás és a vizsga sem (feltéve, hogy jó kapcsolat, támogató légkör veszi közre az állami iskolában is a vizsgán illetve a szülő is nyugodtan kezeli a helyzetet), semmi gondot nem jelentenek a megmérettetések. Az eddigi vizsgatapasztalatok alapján azt mondhatjuk, hogy az alsós gyermekek kiválóan szerepeltek az eddigi alkalmakkor, a felsősök közül, akik aktívan készültek, ők is nagyon szép eredményeket értek el, de persze volt, akiknek a félévi vizsga jó tapasztalat volt arra, bizony nálunk is készülni, tanulni kell folyamatosan (szerencsére az a veszély nem fenyeget, hogy bárkinek is ne sikerülne a vizsgája, legfeljebb nem éppen a kívánt ötöst kapja mindenből a gyermek...)

 

Van házifeladat, kell otthon tanulni?

Házi feladat kevás van, viszont projektmunkák, akár egyénileg, akár csoportosan is előfordulnak.

Amennyiben rajtunk kívül a gyermeknek a szülő is segítséget nyújt az aktív belső motiváció kialakításában, akkor ismét egyet “beszélve”, gondolva, kiválóan tudjuk a gyermek fejlődését segíteni!

 

Hány gyerek van egy csoportban?

Összesen jelenleg 23-an tanulnak nálunk, általában 4-8 fős (korcsoport szerinti )csoportbontásban.

Kiknek nem ajánlott a tanulócsoport?

Rendszeres, súlyos dühkitörésekkel reagáló, agresszivitást mutató gyermekeknek- vagyis mindazoknak, akikkel együtt nehéz fenntartani a békés, szeretetteljes légkört csoportjaink számára. (Minden egyes kisgyermeknek szeretnénk segíteni, de mivel vannak diákok, akik mellé külön szakember szükséges és ezt tanulócsoportunkban nem tudjuk biztosítani, ezért kellett sajnos magunknak is meghúzni a határokat.) Azokat a diákokat sem tudjuk fogadni, akiknek családjában a miénktől markánsan eltérő nevelési elvekkel találkozik a gyermek. 

Kell-e iskolatáska, tolltartó?

A hagyományos értelemben vett iskolatáskára nincsen szükség, mert a gyerekek a könyveiket a bázison a csoportszobában tartják. Kisebb hátizsákra van szükség, amibe az ételes doboz, kulacs, 1-1 füzet és tolltartó belefér.

Tolltartóra szükség van.

Testnevelés óra van? Milyen gyakran?

Az állami iskolákban létező és gyakoriságú testnevelés óra nincsen, de hetente a lehető legtöbbször biztosítjuk a gyermekeknek a szabad mozgást és az új épületben lévő tornaszobai adottságokat is igyekszünk minél többször kihasználni. Idény jelleggel kiegészülnek mozgásos foglalkozásaink más sportok megismerésével: pl korcsolya, labdajátékok stb.